Backwater | A unique Norfolk holiday retreat

 

Recently discovered via the wonder of Instagram is a contemporary waterside holiday let with panoramic views over a private lagoon in the Norfolk broads.

No only a blissful setting but a wonderful building and somewhere I definitely plan on visiting. 

The house, designed by award winning practice Platform 5 Architects replaced an outdated bungalow and provided the opportunity to enhance the setting by establishing a stylish counterpoint to more traditionally designed neighbouring houses, while respecting the peaceful location. The aim was to create simple, contemporary living spaces at the centre of the house that are orientated to benefit from the views of the surroundings.

Backwater is arranged as three low rise bays, whose pitched roofs echo the working boat sheds typically found on the Broads. Externally the roofscape and side walls have been clad in blackened timber shingles.  To the front and rear elevations the timber shingles are left untreated to allow them to weather and create a warm textured appearance. On the underside of the roof on the waterside elevation, timber boarding has been used to create a refined aesthetic that ties in with the internal joinery.

Inside, a simple broken plan arrangement allows for flexible living and accommodates family life by allowing different activities to take place simultaneously through the use of timber sliding doors. The central bay contains a large kitchen and dining area, and flows into the adjacent double height living space that is separated by a steel clad fireplace. The house‚Äôs three bedrooms occupy the third bay and are split over two floors, connected by an impressive spiral staircase that rises from the entrance hallway. 

The house has been designed with sustainability in mind and offers a far more energy efficient building than the outdated bungalow that was previously on site. An abundance of south facing glazing allows for a limited reliance on artificial lighting, while the deep eaves negate overheating during the summer. The insulation and vapour barrier lines are carefully maintained to achieve high levels of air tightness for the efficient use of the ventilation system with heat recovery. 

To enquire about staying at Backwater, visit: http://backwaternorfolk.co.uk

Images copyright Alan Williams Photography